Hey guys! Here are some cryptography questions to exercise your brain. Let’s get started to CODING DECODED: Some cryptography questions to exercise your brain!

1. In a certain code ‘COUNTERS’ is written as ‘SRETNUOC’. Then find out how ‘CLEARING’ is written in that code language?

(a) CGLNEIAR   (b) GNIRCLEA   (c) GRINGACLE   (d) CLEANRIG   (e) GNIRAELC

Solution : (e) GNIRAELC , “CLEARING” IN REVERSE

2. In a certain code ‘STRATEGIC’ is written as ‘TSARTGECI’. Then find out how ‘STIPULATE’ is written in that code language?

(a) USTIPALET   (b) PLATEUSTI   (c) TSPIUALET   (d) PULATESIT   (e) TIPSUATEL

Solution : (c) TSPIUALET, Every 2 letters are interchanges except the middle one.

3. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is OHPRQ the code for?

(a) LEMON          (b) OPENS           (c) MELON          (d) NAMED         (e) RKSUT

Solution : (a) LEMON , decrement every letter in OHPRQ by 3.

4. In a certain code language, the word ‘NEATLY’ is written as ‘WORDCQ’ and the word PRAISE is written as ‘CVGDPS’. How will the word ‘SUMMIT’ be written in that code language?

(a) PSVRLK          (b) VSPKLR          (c) RLKPSV          (d) KLRVSP         (e) None of these

Solution :(c) RLKPSV, Reverse ‘SUMMIT’ then decrement first letter by -2 the increment 2nd letter by +3 and repeat the process.

5. In a certain code, ‘GRANDEST’ is written as ‘NARGFHWY’. Then what is the code for ‘MOTHERLY’?

(a)ORXMGUPD (b)HTOMGUPD   (c)HTOMYLRE   (d)YLREHTOM   (e)None of these

Solution : (b)HTOMGUPD, write first four letter in reverse, then increment 5th letter by +2 and repeat the process by increment key.

6. In a certain code ‘CAMPHOR’ is written as ‘6$3#152’ and ‘SAKE’ is written as ‘@$98’. How is ‘MORSE’ written in that code language?

(a)@96$2 (b)[email protected] (c)[email protected] (d)[email protected] (e)None of these

Solution :(b)[email protected], substitute the value of letters.

7. If CARING is coded as MPDRGF, and SHARES is coded as XLPDUX, how could CASKET be possibly coded in the same code?

(a) MPXBUN    (b) MXPGUN      (c) MPDDUX   (d) LMPGFR    (e) FGRDXP   

Solution :(a) MPXBUN, substitute the value of letters

Direction for 8:- In the below question a group of letters or word is given followed by some conditions. You have to find the code for the word based on the following letter coding system.

MLEGSKRUBWCHIAP
48$1#57©26%39@

Find the code for ‘BELGIUM’

a)281$34% b)2$813©4 c)21$83©4 d) ©34128$ e)none of these

Solution :b)2$813©4 , substitute the value of letters from the table

9. If in a code language, COULD is written as BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code?

a)CHMFINTK b)LNKTCHMF c)LNTKCHMF d)NITKHCMF e)none of these

Solution :c)LNTKCHMF, decrement each letter in MOULDING by -1.

10. In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC How is MEDICINE written in the same code?

a)EOJDJEFM b)EOJDEJFM c)MFEJDJOE d)MFEDJJOE e)none of these

Solution :a)EOJDJEFM, in MEDICINE, interchange first and lst letter and then reverse the string (except 1st and last letter) and increment it by +1.

11. If in a certain code, TWENTY is written as 863985 and ELEVEN is written as 323039, how is TWELVE written in that code?

a)863203 b)863584 c)863903 d)863063 e)none of these

Solution :a)863203, substitute the value of letters.

12. If in a certain language if ENTRY is coded as 12345 and STEADY is coded as 931785, then state which the correct code for below word is ‘NEATNESS’ ?

a)25196577 b)21732199 c)21362199 d)21823698 e)none of these

Solution :b)21732199, substitute the value of letters.

13. In a certain code, 15789 is written as AXBTC, 2346 is written as MPDU. How is 23549 written in that code?

a)MPXDT b)MPADC c)MPXCD d)MPXDC e)none of these

Solution :d)MPXDC, substitute the value of letters.

14. Here are some words translated from an artificial language ‘ Dionot means oak tree’, ‘Blyonot means oak leaf’ AND ‘Blycrin means maple leaf’. Which word could mean” maple syrup”?

a)blymth b)hupponot c)patricrin d)crinweel e)none of these

Solution :c)patricrin, ‘oak’ means ‘ onot’, leaf means ‘Bly’, ‘crin’ means ‘maple’

15. In a certain code language ‘3a,2b,7c’ means ‘Truth is Eternal’ ;’7c,9a,8b,3a’ means ‘Enmity is not Eternal’ and ‘9a,4d,2b,6b’ means ‘Truth does not pernish ’.Which of the following means ‘enmity’ in that language?

a)3a b)7c c)8b d)9a (e)none of these

Solution :c)8b, in first and second statement common words are “is , Eternal” and “3a, 7c” are common and in 2nd and third statement “not” is common and “9a” is common.

16. If sand is coded as Brick, Brick as House, House as Temple, Temple as Palace then where do you worship?

a)Palace b)Temple c)Brick d)House e)none of these

Solution : a)Palace, one worship in temple, as given temple is called palace

17. In a certain coded language K is written as 11 and KEEP is written as 37.How will the word DRAFT be written in that coded language?

a)45 b)49 c)46 d)48 e)none of these

Solution : b)49, add the positions of letters from alphabets.

18. If in code of alphabet AT=20, BAT=40 then CAT=?

a) 34 b)56 c)40 d)60 e)none of these.

Solution : d)60, AT = 20, B = 2, C = 3, multiply the values.

19. In a certain code ‘a friend of mine ‘is written as ‘4 9 1 6 ”mine lots of metal’ is written as ‘3 1 0 9 ‘ and’ a piece of metal ‘is written as ‘7 1 6 3 ‘? What is the code for ‘piece ‘?

a)2 b)3 c)1 d)7 e)none of these

Solution : d)7, use the same logic as in Question 15(eleminate the commons)

20. In a certain case GIGANTIC is written as GIGTANCI. How is MIRACLES written in that code?

a)MIRLCAES b)RIMCALSE c)MIRACSE d)RIMLCAES e)none of these

Solution : e)none of these, shoud be RIMLACSE

21. If ‘ENGLISH’ is coded as ‘VMTJRHS’, how ‘HISTORY’ is coded in that language?

(a) SRHLGIC (b) SRHGLID (c) SRHGLIB (d) SRFLGIB (e) SRHFLIB

Solution : (b) SRHGLID (c) SRHGLIB, substitute the value of letters.

22. If in a certain language ‘HOTEL’ is coded as ‘FRRHJ’, how is ‘DRINK’ coded in that language?

(a) BTGPJ (b)AUFQI (c) ATFPI (d)BUGQI (e)BPGLJ

Solution : (d)BUGQI, decrement first letter by -2 the increment 2nd letter by +3 and repeat the process.

23. If ‘GERMANY’ is coded as ‘IGTOCPA’; how will you code ‘PAKISTAN’?

(a)QBLJTUBO (b)OZJHRSZM (c)QZLHTSBM (d)RCMKVUCP (e)RCMKUVCP

Solution : (d)RCMKVUCP, increment each letter by +2.

24. By following certain logic ‘SHAHRUKH’ is written as ‘UKHHRSHA’. How is ‘AMITAABH’ written in that   logic?

(a)ABHTAAMI (b)ABHATAMI (c)HBAATIMA (d)HBATAIMA (e)HBATAAMI

Solution : (a)ABHTAAMI, interchange first 3 letter by last 3 letters.

25. If OVER is coded as QYIW and UP as WS, then STAR is coded as …………..?

(a)UWEV (b)UWDV (c)UVBS (d) UWEW (e)UWEX

Solution : (d) UWEW, incremen first letter by +2 the repeat the process by incrementing the key.

26.If ‘Sea’ is called ‘Sky’;  ‘Sky’ is called ‘Air’; ‘Air’ is called ‘Plane’; ‘Plane’ is called ‘Water’ and ’Water’ is called ‘Cloud’, then through what do we fly in air?

(a)Plane ` (b)Sky (c)Sea (d) Water (e)Cannot be determined.

Solution : (d) Water, One flies ‘plane’ in air and as given, ‘plane’ is called ‘water’.

27. If “I” is called “A”, “A” is called “E”, “E” is called “I”, “O” is called “M” and “M” is called “U”, which of the following would represent the consonant?

(a)M (b) A (c) E (d) I (e)Can’t be determined

Solution : (a)M

28. In a certain code language, 786, means “cricket is fun”; 715 means “boys love cricket”; 541 means “boys love girls”. Which of the following digits stands for ‘girls’ in that code language?

(a)1 (b)4 (c)5 (d)6 (e)8

Solution : (b)4, eliminate the commons.

29. In a certain code language 175 means “Bollywood is great”; 162 means “Girls love Bollywood” and 249 means “boys and girls”. Which digit in that language means “and”?

(a)1 (b)7 (c)7 (d)9 (e) Cannot  be determine

Solution : (d)9, Eliminate the commons.

30.  In a certain code language “Maths” mean 41281, what does “French” mean in that language?

(a) 61851438 (b)695438 (c)695538 (d)685538 (e)695638

Solution : (c)695538, substitute the letters with there respective positions in alphabets and if positions are 2-digits, add them up.

31. Delhi is coded as 16251446481, then GOA is coded as –––?

(a)7151 (b)492251 (c)4922501 (d)105 (e)none of these  

Solution :(b)492251 (c)4922501, substitute the letters with the squares of their respective positions.

32. In a certain code ‘BANGLORE’ is written as ‘ABLIIRNI’. How is ‘TRAVELER’ written in that code?

(a)SRYVBLAR (b)TSAXEOEV (c)SSYXBOAV (d)TSXAEEOV (e)None of these

Solution : (c)SSYXBOAV, use key -1,+1,-2,+2,-3,+3,-4,+4.

33. In a certain code ‘DELHI’ is written as ‘DLIEH’. How is ‘INDIA’ written in that code?

(a)NIIDA (b)DNAII (c)NDAII (d)IIDNA (e) None of these

Solution : (e) None of these, IDANI

34. In a certain code language, SPRING is written as ?×@+#* and TRAIN is written as %@=+#. How will the word TRAINING be written in that code language?

(a)%@=+#+#* (b)@%=+#+#* (c)%@=+#+*# (d)[email protected]+#%+*# (e) None of these

Solution : (a)%@=+#+#*, substitute the value of string.

35. In a certain code language, BORDER is written as $#[email protected]?+ and ABROAD is written as *$+#*@. How will the word BROAD be written in that code language?

(a)+$#*@ (b)$+#*@ (c)$+#@* (d)#[email protected]+* (e)none of these

Solution : (b)$+#*@, substitute the value of string.

36. In a certain code language, MOTION is written as %$÷*[email protected] and LEACH is written as +#×&–. How will the word LOCOMOTION be written in that code language?

(a)&$$÷%$*[email protected]+      (b)$+&$%$÷*[email protected]      (c)+$&$%$÷*@$      (d)+$&$%$÷*[email protected] (e)none of these

Solution : (d)+$&$%$÷*[email protected], substitute the value of string.

37. In a certain code language, ‘dee pa le’ means ‘this is new’, ‘po tic’ means ‘past event’ and ‘tic pa rom’ means ‘event is held’. How will you write ‘new event is held’ in that code language?

(a) le tic pa rom   (b) tic le pa rom   (c) tic le rom pa (d) tic le pa rom           (e)none of these

Solution : (a) le tic pa rom, ‘tic pa rom’ means ‘event is held’

For more posts on MathCompt, Click here!