Hey Guys! Here’s a set of Some Questions on Alphabet Series and Reasoning: Part 1. These questions generally based on alphabets series and arrangement and they are much easy to solve.

Direction :Find the missing term in the given series.

1. QPO, NML, KJI, _____, EDC

A. HGF B. CAB C. JKL D. GHI

Solution : A. HGF

2. JAK, KBL, LCM, MDN, _____

A. OEP B. NEO C. MEN D. PFQ

Solution : B. NEO

3. ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

A. OLPA B. KLMA C. LLMA D. KLLA

Solution : D. KLLA

4. QN, RP, TS, WW, __, FH

A. AC B. XB C. AB D. YC E. CE

Solution : C. AB

5. EA, IE, OK, SO, YU, __

A. WX B. WB C. YD D. ZX E. CY

Solution : E. CY

6. KPD, LOE, MNF, NMG, __

A. ONF B. OLH C. MLH D. MNH E. NLH

Solution : B. OLH

7. GKF, IPC, LTY, PWT, UYN, __

A. ABZ B. XBX C. XAH D. AZG E. YBG

Solution : D. AZG

8. QLR, JPD, RNU, GNC, SPX, DLB, __

A. ARE B. AJA C. BTU D. KJE E. TRA

Solution : E. TRA

9. CFI, DHL,EJO, ?

A. FIR B.FLT C.FLR D.FLS

Solution : B.FLT

10.AZBY, ?, EVFU, GTHS

A. CXDW B. CYDR C.EXDZ D.BYCZ

Solution : A. CXDW

11. AM, BN,EI, FJ, CO, DP, GK, ?

A. QR B. BQ C.HL D.OT

Solution : C.HL

12. ZXV, FDB, LJH, RPN, ?

A.YWV B.TRP C.LXU D.WXU

Solution : B.TRP

Directions (13-16): These questions are based on the following alphabet series.

AAFBBFUUABFFAUCBBBFFFCCCCACAUUAABCCUFFCAUCCC

13. How many C’s are there in above arrangement which is immediately followed by vowel?

a) Three b) Two c) One d) Four

Solution : d) Four

14. If all the F’s are deleted from the above arrangement then which of the following letter is 12th to right of 3rd from left?

a) B b) U c) C d) A

Solution : c) C

15. Which of the following letter is 4th to the left of 15th from left end?

a) F b) U c) C d) A

Solution : a) F

16. How many B’s are there in above arrangement which is immediately preceded by vowel but not immediately followed by consonant?

a) Two b) One c) None d) Three

Solution : c) None

17. S, P, M, J, G, ? ?

(a) D, A (b) D, B (c) C, A (d) GC (e) None of these

Solution : (a) D, A

18. D, W, H, T, L, Q, P, N, T, K, X, H, ?, ?

(a) B, H (b) DM (c) B, E (d) ON (e) None of these

Solution : c) B, E

19. P, T, R, ?, T, X, V, ?, X

(a) X, O (b) P, Z (c) V, B (d) V, Z (e) None of these

Solution : d) V, Z

20. C, E, I, O, W, ?, S

(a) G (b) P (c) Q (d) B (e) None of these

Solution : (a) G

21. POC, MPA, JQY, GRW, ?, ATS

(a) DPK (b) DRU (c) DSU (d) DSK (e) None of these

Solution : (c) DSU

22. KP, LO, NM, QJ, ?, ZA

(a) TS (b) UG (c) UF (d) JO (e) None of these

Solution : (c) UF

23. A, DF, JLN, TVXZ, HJLNP, ?

(a) ZBDFHJ (b) ACEGIK (c) ZACEGI (d) ZTYPSQ (e) None of these

Solution : (a) ZBDFHJ

24. DXG, HVJ, LTM, PRP, ?, XNV

(a) PSR (b) TPR (c) TPS (d) TSP (e) None of these

Solution : (c) TPS

25. T, Q, N, K, H, ? ?

(a) E, B (b) E, A (c) C, A (d) K, R (e) None of these

Solution : (a) E, B

Hey Guys! Hope you liked the article. Don’t just stop reading. Do check out other latest posts on MathCompt.